Het syndroom van Tietze en hormonen, is er een verband?
Syndroom van Tietze en vrouw? Gevoel dat je hormoonschommelingen met Tietze te maken hebben?
Ben je vrouw en heb je meer last van het sydroom van Tietze rond je menstruatie? Heb je last van premenstrueel syndroom (PMS) en Tietze? Last van het syndroom van Tietze gekregen tijdens de overgang?
Dan ben je niet de enige. Veel van onze cliënten geven aan dat de Tietze en costochondritis heftiger is tijdens de (dagen voor) menstruatie of overgang. Vraag je je af wat nou de relatie is tussen jouw hormoonschommelingen en het syndroom van Tietze? Wil je weten hoe je dit positief kan beïnvloeden? Dat zou toch fijn zijn, minder Tietze klachten en minder PMS of een prettiger verloop van de overgang.
Syndroom van Tietze en hormonen, wat is van invloed?
- minder goede voeding,
- stress die langer aanhoudt
- hoge stress gevoeligheid
- gifstoffen uit voeding
- te veel of te weinig bewegen
- mogelijke genetica (maximaal 5%)
De invloed van stress op hormonen en op je Tietze en costochondritisklachten
Stress zorgt dat de bijnieren cortisol vrijgeven. Dit is normaal en functioneel. Bij aanhoudende stress in werk of privésituatie of door gifstoffen uit de omgeving, wordt er meer afgifte van een stofje (LH) geproduceerd. Dit laat de eierstokken meer mannelijke hormonen afgeven. Met als gevolg dat de cyclus verstoord kan raken of overgangsklachten kunnen toenemen.
Cortisol remt ook de omzetting van actief schildklierhormoon en kan zo de stofwisseling vertragen en herstel hinderen. Aanhoudende stress kan jou dus ook in gewicht laten aankomen en moe maken.
Het syndroom van Tietze en stresshormonen
Cortisol is onderdeel van het ontstekingsproces. Onstekingsprocessen zijn goed en functioneel voor herstel als het een duidelijk start en einde heeft.
Bij blijvend hogere niveaus van stress en bijpassende niveaus van circulerend cortisol, wordt het systeem functioneel (met name de immuuncellen) doof voor dit signaal en lukt het stoppen en afronden van ontstekingsprocessen niet goed meer. De ontstekingsklachten worden chronisch en hebben vaak een golvend karakater. Hier vallen ook de blijvende ontstekingen bij Tietze en costochondritis onder.
Last van Syndroom van Tietze en hormonen? Wat te doen?
Je cortisol (stresshormoon) weer in balans brengen
- rustig bewegen, zoals wandelen
- zonlicht op je gezicht (met name in de ochtend)
-
ademhalingsoefeningen
-
hobby's beoefenen
- warm bad of saunagebruik
-
buiten, in de natuur zijn
-
aarden (blote voeten in het gras)
-
ontstekingsremmende voeding
-
rood licht therapie in de ochtend en avond
- vitamine D3
- zorgen voor een gezonde darmflora
-
verbeteren insuline gevoeligheid (bloedsuikerbalans)
- ademhalingsoefeningen bijvoorbeeld: 6x rustig, 6x rustig en extra diep, 6x rustig en pauze tussen in en uit, 6x rustig langer uit dan inademen
Voldoende en goede slaap
- mogelijk ondersteund met melatonine, tryptofanen (eten), zink en magnesium
- ondersteund met lichttherapie
Tip: Het gebruik van rood lichttherapie wanneer de zon opkomt en wanneer die ondergaat, helpt met het in balans brengen van je bioritme, omdat het zowel op cortisol als melatonine werkt.
Zorg dat ontstekingen op de juiste manier kunnen plaatsvinden
En dus kunnen stoppen als het doel van de ontsteking (weefselherstel) bereikt is. Dit ondersteun je door EPA/DHA binnen te krijgen, dat zit in
- alles uit de zee
- visolie of lever traan of algen olie
Voor een gezonde buik
- tijdelijk spijsverteringsenzymen gaan gebruiken bij de maaltijden
- meer eiwitten eten vanuit verschillende bronnen met minstens 4-6 uur er tussen zonder dat je eet, om de maag voldoende zuur te laten worden
- veel in de natuur zijn
Syndroom van Tietze en vrouw?
Wil je meer over weten over wat te doen bij het syndroom van Tietze en hormonale klachten? Wil je een voor jou op maat gemaakt advies? Maak een afspraak voor een kPNI consult
Reactie plaatsen
Reacties