Costochondritis

 

Bij costochondritis is het ribkraakbeen vaak op meerdere pekken aangedaan (voor- en/of achterzijde). Er is geen sprake van een duidelijke zwelling zoals bij het Syndroom van Tietze. Costochondritis ontstaat meestal voor het 40ste levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. 

Het klachtenbeeld is ongeveer hetzelfde als bij het syndroom van Tietze. De pijnklachten op de borst gaan net als bij Tietze namelijk vaak samen met andere klachten in bijvoorbeeld de maag, halsstreek en de nek. 

 

Hoe onstaat costochondritis?

De ribben (costa) zitten via verbindingen van kraakbeen (chondros) aan het borstbeen vast en vormen te samen de borstkas. De functie van het kraakbeen is een flexibele verbinding vormen die de borstkas beweeglijk maakt tijdens in - en uitademen en tijdens het bewegen van de wervelkolom, ribben en schouderbladen. Als de functie van dit geheel verstoord is, doordat er gewrichten in de hoge rug vastzitten, dan kan er irritatie optreden in de kraakbeenverbinding van ribben met de wervel (aan de rugzijde) en ribben met het borstbeen.

Wij proberen met onze behandeling deze oorzaak weg te nemen door de gewrichten weer optimaal te laten bewegen. Op deze manier zullen de costochondritisklachten afnemen. We kijken ook samen met jou naar wat de costochondritis heeft veroorzaakt. Hoe meer inzicht je hier zelf in hebt, hoe groter het positieve effect van de behandeling. De kans dat klachten terugkeren, verklein je hiermee.