Onze kijk op Tietze

 

In de wetenschap is helaas nog geen duidelijke oorzaak voor het syndroom van Tietze gevonden.

 

Wij zien hier in de praktijk als (deel van de) oorzaak vaak:

  • bewegingsbeperkingen in gewrichten van wervelkolom en ribben
  • herhaaldelijke belasting onder kracht op de borst en hoge rug (opdrukken) 
  • verhoogde spanning rond het middenrif
  • doorgemaakte periode met veel hoesten
  • veel stress in dagelijks leven, dit kan ook een al doorgemaakte periode zijn
  • slaapproblemen
  • verkeerd voedingspatroon
  • verkeerd ademhalingspatroon
  • angst over de oorzaak en het verloop van klachten
  • doorgemaakte Covid besmetting
  • doorgemaakte virale of bacteriële besmetting

 

Hoe kom ik aan Tietze?

Wij ervaren dat juist de combinatie van (enkele van) deze factoren zorgt voor het ontstaan van het syndroom van Tietze. Dit kan ook andere onbegrepen pijnklachten op de borst veroorzaken. Onze kijk op het ontstaan van deze klachten is dus ook dat de oorzaak vaak uit meerdere delen bestaat.

 

Tietze heeft naar ons idee dus ook niet één oorzaak

Kijken en behandelen van één deel van de oorzaak lost de klachten dus vaak niet op. Of de klachten blijven maar kort weg. Heel frustrerend. Denk je dat het eindelijk beter gaat. Zijn de klachten snel weer terug. 

De klachten zijn meestal niet volledig lichamelijk en ook niet helemaal psychisch. We kijken dus naar nou jou als geheel. Werkt alles in je borst en rug goed? Hoe gaat het verder met je? Wat heb je meegemaakt in je leven en hoe heeft dit jou gevormd? Heeft dit invloed op je klachten op dit moment?

 

Tietze tussen de oren?

Heb je te horen gekregen: "het is niks, zit tussen de oren". Nou, daar zijn wij het niet mee eens. De psyche en het lichaam oefenen constant invloed op elkaar uit. We zien ze dus ook nooit los van elkaar. Wij zien bij bijna iedereen met deze klachten een lichamelijke oorzaak (vastzittende gewrichten in bovenrug) voor het ontstaan van deze klachten. Hier is gelukkig iets aan te doen.

Vastzittende gewrichten geven klachten, hoe zit dat?

De borstkas beschermt belangrijke organen. En is ook gemaakt om te kunnen bewegen. Ook als je stil zit, beweegt je borstkas nog tijdens de ademhaling. De borst is beweeglijk, omdat er veel gewrichtjes inzitten. Het kraakbeen van ribben met borstbeen is heel flexibe. De gewrichtjes tussen de wervels en met de wervels en de ribben (aan de rugzijde) zorgen voor de meeste beweeglijkheid in de borstkas. Als je daar beweeglijkheid tekortkomt, geeft dit dus ook problemen. Er ontstaat pijn in de weefsels en spieren rond de gewichten. Het  lichaam probeert de beweeglijkheid aan de voorkant te compenseren. Door meer beweging te vragen van het kraakbeen tussen ribben en borstbeen. Dit kan onsteking en pijn verzoorzaken.

Hoe kom ik van de Tietze af?

Wij geloven erg in de werking van een behandeling die meerdere delen van de oorzaak bekijkt. Erg belangrijk is ook dat je inzicht krijgt in hoe dit heeft kunnen ontstaan. En dat je kunt voelen dat de pijn uit je gewrichten, spieren en kraakbeen komt. Dat het niet je hart is. Dat geeft rust en meer ontspanning. Hierdoor wordt de cirkel van stress en pijn doorbroken.

Benieuwd naar ervaringen van onze cliënten? Lees syndroom van Tietze en costochondritis ervaringen